25 top tips: fotograferen met je iPhone

JaxxTip fotografie

Goed fotograferen met je iPhone

1

Ontdekken

Voor het nemen van mooie foto’s is het belangrijk om te weten wat je toestel kan. Dit gaat natuurlijk ook op voor wanneer je gaat fotograferen met je iPhone. De camera op je mobiel heeft zo zijn beperkingen. Je hebt te maken met een beperkte sluitertijd en een standaard diafragma. Maar er zijn ook heel veel voordelen aan het gebruik van je iPhone-camera. Alleen al het feit dat je deze altijd bij je hebt. Er zijn echt prachtige foto’s mee te maken.

2

Keuze

Neem meerdere foto’s van je onderwerp, zodat je later kunt bekijken wat voor jou de beste foto is.
Loop er eens omheen en fotografeer vanuit verschillende hoeken. Bekijk het van boven of juist vanaf een laag standpunt. Probeer ook eens een foto met tegenlicht.

fotograferen met je iPhone

3

Stilhouden

Door een langere sluitertijd maar vooral door een vertraging tussen het moment van de klik en de werkelijke opname is de camera van je iPhone gevoelig voor bewegen. Houd je iPhone met twee handen vast bij het maken van een foto. En wacht met bewegen tot de foto daadwerkelijk is gemaakt.
Eventueel kan je het toestel tegen of op een stabiele ondergrond of muur houden wanneer je de foto neemt.

fotograferen met je iPhone

4

Tweede camera

Tegenwoordig zitten er op iedere iPhone twee camera’s. De ene lens zit aan de achterkant van je toestel. Met deze camera kunt je foto’s maken met de beste kwaliteit.
Voor het gebruik van de andere camera, draai je door middel van een icoontje op het scherm de camera naar jezelf toe. Je kunt dan bijvoorbeeld een selfie maken. Het “oog” van deze camera zit vlak naast het scherm. De foto’s die je op deze manier neemt hebben een veel lagere resolutie en kwaliteit dan de foto’s die je op de andere manier maakt. Niet gebruiken zou ik zeggen.

5

Selfie

Wil je graag zelf op de foto en zijn er geen omstanders in de buurt die je hierbij kunnen helpen? In dat geval biedt een zelfontspanner uitkomst. Sinds de introductie van iOS 8 kun je met je iPhone gemakkelijk een automatische foto maken. Open de Camera-app en tik op het pictogram met de klok. Je hebt de keuze om na drie of tien seconden een foto te schieten. Zodra je een keuze hebt gemaakt en vervolgens op de sluiterknop drukt, begint de camera met aftellen.

6

Statief

Een goede investering is een statief speciaal voor je iPhone. Door een statief te gebruiken, kan je naast het maken van een selfie, ook ’s avonds mooie foto’s maken.
Wanneer je geen statief hebt, kan je er ook zelf een maken van een grote peperclip

7

Volumeknop

Behalve door middel van de klik op het scherm, kan de volumeknop ook worden gebruikt voor het maken van een foto. Ook is het mogelijk om de volumeknop van je earphones te gebruiken. Zo heb je gelijk een afstandbediening…

8

Actieshots

In de praktijk gebruiken we de camera van de iPhone vaak voor actieshots. Gebeurt er bijvoorbeeld iets onverwachts, dan pakken we snel onze telefoon om een foto te maken. Zeker wanneer het onderwerp snel beweegt, is het niet altijd even gemakkelijk om een scherpe foto te maken. Met de burst-functie vergroot je de kans op een succesvolle opname. Houdt je de volumeknop ingedrukt en het toestel maakt vliegensvlug meerdere foto’s achter elkaar.
Bij Instellingen – Foto’s en Camera – Upload burstfoto’s, kan je ervoor kiezen om alle burstfoto’s up te loaden naar je fotostream, of alleen je favoriete foto.

9

Geen zoom!

De iPhone heeft een digitale zoom. Hierbij wordt een deel van je foto als het ware opgeblazen. Het gevolg hiervan is een korrelig beeld. Zonde! Gebruik je benen om te zoomen. Wanneer dat niet mogelijk is, kan je beter achteraf een uitsnede van de foto maken.
Er bestaan allerlei opzetlensjes, sommige met een optische zoom. Die kan je wel gebruiken. Een optische zoom wordt gerealiseerd door de lens en niet door het digitale bestand aan te passen.

10

Focus

De camera van de iPhone is voorzien van autofocus, zodat je in de meeste gevallen niets hoeft te doen. Toch raad ik je aan om altijd in het scherm te tikken op het onderdeel dat je scherp wilt hebben. Leer het jezelf aan, zodat het automatisch gaat wanneer je snel een foto moet nemen.

fotograferen met je iPhone

11

EA/AF vergrendeling

Met de AE/AF vergrendeling van je camera schakel je de automatische focus en belichting in. Klinkt goed, maar wat hen je hier aan? Hiermee kan je de focus leggen op een voorwerp of persoon, deze komt dan scherper naar voren dan de achtergrond. Ook de belichting wordt automatisch aangepast op het gekozen object. Je krijgt dus geen over- of onderbelichte foto’s met deze functie. Ben je in een drukke stad en beweegt de achtergrond nogal. Geen zorgen de AE/AF zorgt dat de focus bij het object blijft. Houd je vinger 2 seconden op het onderwerp in het scherm gedrukt om de AE/AF vergrendeling in te stellen, waarna je de foto kunt maken.

fotograferen met je iPhone

12

Macro fotografie

De camera van de iPhones is erg goed in macrofotografie. Dat heeft te maken met de compacte sensor waardoor dichtbij scherpstellen vaak geen enkel probleem is. Het leuke hierbij is dat je de achtergrond bij een macrofoto gemakkelijk onscherp kunt krijgen. Dit levert een mooi resultaat op waarbij de aandacht naar je scherpe onderwerp gaat in plaats van alles er omheen.
Probeer hierbij ook je onderwerp van verschillende kanten te fotograferen. De onderkant van een bloemetje is ook heel mooi.
Wanneer je met een rietje een klein druppeltje water op de lens plaatst, is het mogelijk nog dichter bij het onderwerp te komen. Je hebt hiermee je eigen opzetlensje gecreëerd. Hoe leuk?!
13

Raster

Fotografen hebben een regel die ze vaak gebruiken: de regel van derden. Met deze regel verdeelt een fotograaf het scherm in een raster.
De gemiddelde fotograaf maakt vaak foto’s met een persoon of object in het midden van de foto. Vaak is dit niet echt spannend. Natuurlijk zijn er ook momenten dat dit wel het mooiste beeld oplevert. Maar misschien ook niet.
Door het raster in te schakelen heb je beter inzicht in de compositie. Handig is het om het raster op je iPhone gewoon standaard te gebruiken. Niet alleen kun je zo een spannendere positie maken, maar kant je, wanneer je dat wilt, het object ook écht in het midden zetten.
Ga naar de Instellingen van je camera om het raster aan te zetten.

14

Lichter / donkerder

Soms zit je wel eens in een situatie waarbij je een foto wil maken, maar het eigenlijk een tikkeltje te donker is. Klik dan op het scherm, waardoor er een geel vierkantje met een zonnetje ernaast verschijnt. Swipe naar boven of naar onder om de brightness aanpassen.
Je kan de brightness van de foto ook achteraf aanpassen, maar in overbelichte, of onderbelichte onderdelen van de foto is geen informatie om contrast te krijgen in die partijen. Dit kan je dus nooit achteraf toevoegen. Het is altijd beter de belichting zo goed mogelijk in te stellen.

15

kleur

Op warme bestemmingen is het vaak een stuk kleurrijker. Maar ook in Nederland hebben we kleurrijke momenten. Ga op zoek naar felle kleuren, contrast.

fotograferen met je iPhone

16

HDR

Vooral voor het fotograferen van landschappen en luchtfotografie is HDR een uitkomst. Maar zeker ook bij weinig licht, bijvoorbeeld tijdens het fotograferen van zonsop- en ondergang.
HDR staat voor High Dynamic Range (hoog dynamisch bereik) en is ideaal voor situaties waarin er veel felle of donkere contrasten zijn, bijvoorbeeld het tegenlicht van de zon. De foto komt door het gebruik van deze optie dichter bij het beeld dat je met het blote oog ziet. HDR voegt de beelden van drie foto’s (onderbelicht, origineel en overbelicht) samen. Let op: je hebt een vaste hand nodig en als het te donker is krijg je al snel veel ruis.
In de instellingen kan je ervoor kiezen of de losse foto’s om het HDR bestand te maken wel of niet worden bewaard.

17

Houd je lens schoon

Bij een ‘echte’ camera let je meestal wel goed op dat je het objectief schoon houd. Bij een iPhone heb je het echter doorgaans helemaal niet in de gaten als je tijdens het bellen je vinger bovenop de lens houdt. En na het bellen verdwijnt de telefoon weer onbeschermd in je tas of broekzak. Het lensje van je camera kan dus snel vies worden.
Viezigheid blokkeert licht en kan zorgen voor rare lichteffecten in je foto’s. Het is dus helemaal niet verkeerd om regelmatig even je lens te poetsen met een microfiber doekje. Handig om dus altijd bij je te hebben als je onderweg bent.

18

Schakel effecten uit

Het is niet nodig om bij het nemen van een foto andere effecten, zoals zwart-wit, sepia e.d. te gebruiken. Ook hiervoor geldt weer neem eerst de foto, beoordeel hem dan en besluit daarna welke effecten je in je foto wilt gebruiken. Dit kan je achteraf heel makkelijk doen in je Camera-app of met diverse fotobewerkingsprogramma’s.

19

APPPPSSSS

Met de standaard camera app van de iPhone is het niet mogelijk handmatig scherp te stellen. Ook kan je de ISO en witbalans niet zelf aanpassen. Alleen de belichting is bij de standaard camera app te beïnvloeden.
Er zijn een aantal camera apss te krijgen waar alle instellingen wel kunnen worden aangepast. De meeste van deze apps zijn betaalde apps, maar wanneer je veel fotografeert met je iPhone zijn die kosten het vaak wel waard. Je hebt tenslotte geen camera onder de 5 euro.

20

Resolutie

Zoals hiervoor al besproken, met de standaard Camera-app van je iPhone kan je de resolutie niet instellen. Met diverse andere Camera-apps kan dit wel. Wanneer je gebruik maakt van zo’n app, haal dan de maximale kwaliteit uit je camera door de de resolutie goed in te stellen. Gebruik, wanneer je geheugen dat toestaat, de hoogste resolutie, zodat je foto uit de meest pixels bestaat.
Bij de camera-app Camera+ kan je voor de resolutie kiezen uit een normale JPEG, een hoge resolutie JPEP en voor een nog hogere resolutie namelijk TIFF

21

Witbalans

De witbalans bepaalt hoe accuraat de kleuren in je foto uitkomen. Bij de standaard iPhone Camera-app kan het niet, maar bij diverse Camera-apps kan ook de witbalans worden aangepast. Indien je deze mogelijkheid hebt, probeer er eens mee te werken.
Je kunt vaak kiezen uit de opties “Auto”, “Daglicht”, “Bewolkt”, “Kunstlicht” en “TL-verlichting”.
Sommige apps geven de witbalans in Kelvin* aan.
De optie “auto” is op zich wel goed, maar even de tijd nemen om de witbalans specifieker aan te passen naar de omstandigheden waarin je fotografeert, kan je foto verbeteren.

* Kleurtemperatuur in Kelvin
1200 K Kaarslicht
2400 K Zonsondergang
2800 K Gloeilamp
3200 K Halogeenlamp
5000 K Flitslicht
5600 K Gemiddeld daglicht
6000 K Middagzon
6500 K Neutraal wit
7500 K Schaduw

22

Flitsen

Het gebruik van de flitser is niet altijd optimaal. Schakel daarom de flitser standaard uit zet deze aan wanneer je hem echt nodig hebt. Een foto kan door het gebruik van de flitser erg onnatuurlijk over komen. Bijvoorbeeld als je een foto van een persoon neemt voor een witte muur zal het licht van de flitser op de witte muur averechts werken. Ook zal er een slagschaduw ontstaan op de muur die vaak afbreuk doet aan de foto.
In het harde zonlicht kan een flitser echter weer wel een goede optie zijn, het kan harde schaduwen opheffen bij bijvoorbeeld portretfotografie.

23

ISO waarde

Is het echt te donker om te fotograferen zonder flits, maar wil je de flits toch niet gebruiken en heb je geen statief voorhanden. Dan kan je in sommige Camera-apps de ISO waarde aanpassen.
Hoe hoger het getal, hoe minder licht nodig is om te fotograferen. Let er wel op dat je deze waarde niet te hoog zet want dat vermindert de kwaliteit van je foto. Hoe hoger het getal, hoe meer ruis in het beeld zal ontstaan.

24

Vierkant

Soms is het handig om in een vierkant formaat te fotograferen. De standaard camera-app van de iPhone heeft hiervoor een makkelijke voorkeuze. Zeker wanneer je de foto op Facebook wilt plaatsen is een vierkante foto de beste optie. Dit formaat maakt optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Een liggende foto zou ook goed kunnen, maar een staande foto ziet er op een desktop niet uit. Nu kijken de meeste mensen hun Facebook berichten op een mobiel device, maar nog niet iedereen… Doe er je voordeel mee.

25

PANO

Ook de instelling Panorama is een makkelijk voorkeuze bij de iPhone. Je kan hier een mooie panorama foto mee maken. Je kan de panorama ook opleuken door iemand een aantal keer terug te laten komen in de foto. Geeft wel een speciaal effect aan de panorama.

fotograferen met je iPhone

Even samen sparren over fotografie? Of heb heb je andere vragen of opmerkingen? Neem dan contact met me op.