Foto’s op je website, stockfoto’s versus fotografie

JaxxTip fotografie

Foto’s op je website, stockfoto’s versus fotografie

Fotograaf of stockbeelden…

Wanneer je nadenkt over je website, denk je naast teksten ook na over het te gebruiken beeld. In verband met de kosten besluiten ondernemers, en zeker startende ondernemers, vaak voor gratis stockbeelden. Wanneer daar niets in te vinden is zoeken ze naar goedkope stockbeelden en pas daarna denken ze eraan om foto’s te laten maken door een professionele fotograaf.

Voordelen van stockfoto’s

Veel stockfoto’s laten luxe interieurs zien, of modellen met een prachtige glimlach. Foto’s die we niet echt realistisch vinden of die niet aansluiten bij de uitstraling van jouw website. Toch zijn er steeds meer stockfoto’s beschikbaar die wel voldoen aan jouw wensen.

Snelle aanschaf

Stockfoto’s zijn makkelijk verkrijgbaar. Het is soms even zoeken naar het juiste beeld, maar met de juiste zoektermen en een beetje oefenen zijn er vaak wel een aantal goede foto’s te vinden. De grote winst bij het gebruik van stockfoto’s is vooral tijd. Je hoeft geen fotograaf in te plannen en eventueel modellen te regelen. Maar je moet wel even tijd investeren om naar het juiste beeld te zoeken.

Gratis of goedkope beelden

Er zijn een aantal sites (de linkjes staan onder) waar je gratis stockfoto’s kunt downloaden. Ook zijn er verschillende sites (ook onder) waar je goedkope beelden kunt aanschaffen. De kosten kunnen behoorlijk verschillen. Voor gemiddeld € 10,- kan je een goede foto kopen in een prima kwaliteit. Tot soms honderden euro’s voor een foto. Het hangt af van waar het beeld wordt aangeboden en wie de fotograaf is.
Wanneer je foto’s koopt, bedenk dan vooraf of je de beelden ook in drukwerk wilt gaan gebruiken. Voor drukwerk heb je namelijk beelden nodig met een resolutie van 300 DPI, voor de website is 72 DPI voldoende.

Nadelen van stockfoto’s

Er kunnen ook nadelen kleven aan het gebruik van stockfoto’s. Bij het zoeken naar stockfoto’s moet je snel concessies doen. Het perfecte beeld wat je voor ogen hebt is meestal niet te vinden.

Bedrijfsuitstraling

Een stockfoto’s vinden bij jouw bedrijfsuitstraling is best moeilijk. Zeker wanneer je op zoek bent naar foto’s met een model.

Alleenrecht

Wanneer je een mooie foto hebt gevonden, moet je wel bedenken dat je waarschijnlijk niet de enige bent die gebruik maakt van deze foto. Kijk even op de site van je concurrent of zij het beeld niet al gebruiken.
Er zijn stockmodellen waar veel voor wordt gekozen. Een voorbeeld hiervan is model Ariane.

Concessies

Hoewel het aanbod op de diverse sites met stockfoto’s groot is, zal je meestal een concessie moeten doen tussen het beeld wat verkrijgbaar is en het beeld wat je voor ogen had.

Ja, ik kies voor stockfoto’s op mijn website

Heb je gekozen voor stockfoto’s, dan heb je misschien iets aan deze tips:

  • kijk eerst even rond, zo krijg je een idee waaruit je kunt kiezen en welke stijlen er zijn.
  • wanneer je een goed beeld heb gevonden, kijk dan ook bij andere foto’s van dezelfde fotograaf. Dan blijf je makkelijk binnen een fotografiestijl
  • kies altijd voor een zo groot mogelijk bestandsformaat van de foto. Het is makkelijk het beeld te verkleinen. Vergroten kan vaak niet.

Nee, geen stockbeelden voor mij

Wil je geen stockfoto’s, dan heb je 2 mogelijkheden:

Maak je eigen foto’s

Op het internet zijn genoeg Youtube filmpjes en andere instructies te vinden voor het maken van diverse foto’s voor je website.
Schrijf nadat je bijvoorbeeld een portretfoto hebt gemaakt, de instelling van je camera op, dan kan je een volgende keer dezelfde instellingen gebruiken voor een vergelijkbaar resultaat (dit is natuurlijk wel afhankelijk van het licht).

Laat de foto’s maken door een professionele fotograaf

Huur een fotograaf in voor het maken van de foto’s voor de website. Bespreek in dat geval vooraf wat voor foto’s je nodig hebt. En combineer zoveel mogelijk. Wil je bijvoorbeeld portretfoto’s en foto’s van je bedrijfspand. Dan kunnen deze misschien tijdens één bezoek van de fotograaf gemaakt worden. Bespreek ook duidelijk aan welke eisen de foto’s moeten voldoen en wat de bedrijfsuitstraling is. Iedere fotograaf heeft zijn of haar eigen stijl die wel moet aansluiten bij jouw bedrijfsuitstraling.

Handige stockfotowebsites

Betaalde Nederlandse websites:
fotolia.nl
nationalebeeldbank.nl
gettyimages.nl

Betaalde buitenlandse websites:
shutterstock.com
istockphoto.com
imageselect.eu

Gratis websites:
freeimages.com
gratisography.com
unsplash.com
pixabay.com
pikwizard.com (veel gratis beeld)

Even samen sparren over foto’s voor op jouw website? Of heb heb je andere vragen of opmerkingen? Neem dan contact met me op.

Foto’s op je website, stockfoto’s versus fotografie