De perfecte profielfoto voor website, mail en social media

JaxxTip fotografie

De perfecte profielfoto voor website, mail en social media

Een perfecte profielfoto, ja of ja?

Jij, als zakelijk ondernemer, hebt zeer waarschijnlijk een mooi logo laten maken voor de herkenbaarheid van je bedrijf. Maar, wanneer jij het gezicht bent van je bedrijf, als contactpersoon van een bepaalde afdeling, of omdat je ZZP-er bent. Maar ook wanneer je werkt in een groot (internationaal) bedrijf en je de personen waarmee je werkt niet persoonlijk kent. Dan is een perfecte profielfoto belangrijk voor je herkenbaarheid en daarom slim om te gebruiken op je website, in de mail en (zakelijke) social media.

Een goede profielfoto kan je laten maken door een professionele fotograaf. Dit hoeft niet eens zo heel erg duur te zijn, maar je kan het altijd eerst zelf proberen. Het formaat van deze foto hoeft niet super groot gebruikt te worden, dus waneer je deze maakt met een smartphone kan het een bruikbaar resultaat opleveren. Zorg er wel voor dat de foto wordt gemaakt in de hoogste resolutie. Het is zoveel makkelijker de foto achteraf te verkleinen, vergroten kan echt niet.

Wanneer je een spiegel reflex camera hebt, raad ik altijd aan deze te gebruiken. Zeker wanneer je op verschillende dagen portretfoto’s zou moeten maken van je collega’s.

Maak eerst een aantal testfoto’s, waarbij je rekening houd met de volgende 5 tips:

1. Stel scherp op de ogen

Wanneer de ogen niet scherp zijn wordt een profielfoto onpersoonlijk en zelfs afstandelijk. Dat wil je natuurlijk niet! Jij wilt de meest geweldige profielfoto waar je op je best over komt.

2. Gebruik een groot diafragma

Het diafragma zorgt voor de scherptediepte. Je hebt vast wel eens een foto gezien waar de voorgrond scherp is en de achtergrond onscherp. Dat wil je in een bepaalde mate ook bij je profielfoto bereiken. De ogen wil je scherp hebben, maar de achtergrond onscherp.
Stel daarvoor het diafragma van je camera (Av of stand) in op een groot diafragma opening. Dat is een klein getal, bijvoorbeeld f/3.5 of /2.8. Zorg er ook voor dat je zo dicht mogelijk op de persoon staat die je wilt fotograferen en zorg voor zo veel mogelijk ruimte tussen de achtergrond en de persoon.

3. Fotografeer op oorhoogte

Wanneer je de portretfoto op oorhoogte maakt geeft dit een natuurlijk effect van tegenover elkaar zitten. Het geeft een gevoel van contact. Zeker wanneer de persoon in de camera kijkt. Er wordt niet tegen iemand opgekeken, wanneer je vanuit een laat standpunt fotografeert. En ook niet op iemand neergekeken, bij een hoog standpunt.

4. Let op schaduw

Je hebt contrast nodig voor een mooie foto. Midden op de dag in de volle zon fotograferen is niet aan te raden. Probeer met zacht licht te fotograferen. Dat is vooral ’s morgens vroeg, of het einde van de dag. Maar ook op een bewolkte dag is het goed portretfoto’s maken.
Wanneer je een flits hebt, zou je die ook kunnen gebruiken. Gebruik dan de zon als hoofdlicht en je flits als secondaire lichtbron om de harde schaduwen zachter te maken.

5. Experimenteer

Gebruik de bovenstaande tips als basis en probeer meerdere instellingen en standpunten, totdat je precies die foto hebt waar je helemaal blij van wordt. Schrijf dan de instellingen op en gebruik die bij volgende portretten die je maakt.

De perfecte profielfoto voor website, mail en social media
Samen sparren over prachtige profielfoto’s? Of heb heb je andere vraag of opmerking? Neem dan contact met me op.

Lees ook de andere tips