Tips voor een goede briefing voor jouw grafisch ontwerper

JaxxTip ontwerp

Tips voor een goede briefing voor jouw grafisch ontwerper

Je wilt iets laten ontwerpen door een grafisch ontwerper. Voor die situatie heb ik deze blog geschreven. Want voor zowel de ontwerper als voor jou als mogelijke opdrachtgever is een goede briefing van belang om het ontwerp te laten voldoen aan jouw verwachtingen.

Een goede briefing focust zich op het gewenste resultaat van het ontwerp.

9 tips om een grafisch ontwerper te briefen

1. Bedrijf

Vertel kort en bondig over je bedrijf. Wees zo gedetailleerd mogelijk. Alles wat voor jou voor de hand ligt, is voor een ander wellicht niet vanzelfsprekend. Vertel wat je bedrijf doet, wat de missie en visie is. Hoe lang jullie al bestaan. Hoeveel medewerkers er werken in de organisatie. Wat de nichemarkt is. Wie jullie concurrenten zijn en hoe jullie je onderscheiden van de concurrent.

2. Doelen

Wat is het primaire doel van het item wat je laat ontwerpen? Is er misschien een secondair doel te behalen? Meer traffic genereren naar je website of social mediakanaal bijvoorbeeld.

3. Doelgroep

Welke doelgroep wil je aanspreken met het te ontwerpen item. Ook hierbij is de vraag belangrijk of je naast de primaire doelgroep ook andere doelgroepen je zou willen bereiken.
Beschrijf alle demografische kenmerken die interessant zijn voor een grafisch ontwerper. Demografische kenmerken zijn bijvoorbeeld: leeftijd, geslacht, inkomen, opleidingsniveau, woonplaats en dergelijke.

4. Social media

Gebruik je op dit moment social media? Vertel over het huidige gebruik of je overweging om het te gaan gebruiken.

5. Resolutie

Hoe wordt het eindresultaat gebruikt? Wordt er drukwerk van gemaakt, of zou je (een deel) ook digitaal willen gebruiken op je website of social mediakanalen? Voor drukwerk is een resolutie van 300 dpi nodig voor internet is dat 72 dpi.

6. Planning

Wanneer moet het ontwerp klaar zijn. Houd daarbij goed rekening met een mogelijke productieplanning die is zijn wanneer een ontwerp bijvoorbeeld nog gedrukt moet worden.

7. Budget

Wanneer je een bepaald budget voor ogen hebt, is het slim om deze te noemen. Voor een grafisch ontwerper is het goed om te begrijpen of het een eenvoudig, of een uitgebreid ontwerp wordt verwacht.

8. Huisstijl

Is het een huisstijl waar het ontwerp aan moet voldoen? Zo ja, leg de regels goed uit, of lever indien aanwezig het huisstijl handboek bij de opdracht.

Wanneer er geen huisstijl is denk dan goed na over kleurgebruik, lettertypes, beeldgebruik en taalgebruik voor het nieuwe ontwerp.

9. Voorbeelden

Voorbeelden van ontwerpen die je aanspreken zijn altijd handig om bij een briefing te voegen.