Vakantiefotografie

JaxxTip fotografie

Ik ga op vakantie! En ik neem mee … mijn camera

Geweldig, het is weer vakantietijd! Tijd voor vakantiefotografie! Lekker weg naar mooie, verre oorden. Of gewoon thuis weer even tijd om met je camera op pad te gaan. Waar je ook bent, het is altijd fijn om mooie momenten op de gevoelige plaat vast te leggen. Of dit nu met een hypermoderne spiegelreflex camera, een mobieltje of iets daartussen in is. Hierbij 6 super tips om met bijzondere vakantiefoto’s deze momenten vast te leggen.

1. Zonsopkomst en zonsondergang

Een klassieker onder de vakantiefotografie, maar hier kan je creatief mee omgaan. Een foto van een zonsondergang wordt door de omgeving echt interessant. Neem een object, zoals een (palm)boom, gebouw, boot of brug op in de foto. Gebruik vooral een object wat goed herkenbaar is als silhouet. Kijk goed naar de compositie van het geheel en maak vooral meerdere foto’s.

Vaak is de zonsopkomst mooier dan de zonsondergang, omdat de lucht vaak helderder is. Maak gebruikt van je jetlag om dit moment vast te leggen wanneer ’s morgens vroeg klaar wakker in je bedje ligt.

Waar: eigenlijk overal waar je zicht hebt op de zonsopkomst of zonsondergang
Wanneer: ’s morgens of ’s avonds

vakantiefotografie

2. Blauwe uurtje

In de zomertijden komt een stad of dorpje in de avond pas echt tot leven. Naast leuke straatbeelden kan je ook gave panorama’s maken, waarbij een heel dorp op de foto komt. Experimenteer door foto’s te maken vanuit verschillende standpunten.

Het beste moment om het blauwe uurtje vast te leggen is net na zonsondergang, maar vlak voordat de lucht pikzwart wordt. Het blauwe uurtje kan ook vast worden gelegd net voor zonsopgang, maar dan hebben de meeste huizen geen verlichting meer binnen aan. Deze verlichting geeft naar mijn mening net dat beetje extra sfeer. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Gebruik voor dit moment een statief om de foto te maken. Of maak gebruik van een tafel of een muurtje om je camera stil te houden.

Waar: overal, maar het mooist wanneer er straat- en huisverlichting is
Wanneer: schemerperiode na zonsondergang

vakantiefotografie

3. Lange sluitertijd

Tijdens de schemer kan je, wederom met behulp van een statief of een muurtje, prachtige foto’s maken van een golvende zee, een waterval of een fontein. Alles dus waar bewegend water is. Gebruik voor het vastleggen van dit moment een lange sluitertijd. Het resultaat is dat het water als een zachte sluier wordt weergegeven. Super mysterieus bij de mooie blauwe avond lucht. Probeer natuurlijk weer een aantal verschillende posities, composities en sluitertijden.

Waar: overal waar bewegend water is, golven, waterval of fontein
Wanneer: schemerperiode na zonsondergang

vakantiefotografie

4. Lokale bevolking

Wat is vakantiefotografie zonder locale bevolking? Vaak zijn de inwoners van het vakantieland de moeite van het fotograferen waard. Vooral tijdens feesten of wanneer ze aan het werk zijn. Vraag natuurlijk vooraf wel even toestemming voor de foto.

Stel vooraf je camera in, zodat het geen langdurige fotosessie wordt. Houd daarbij rekening met de stand van de zon. De beste tijd voor dit soort foto’s is het einde van de middag. Maar je weet natuurlijk nooit wanneer je een perfect model tegen komt.

Waar: overal
Wanneer: eind van de middag

vakantiefotografie

5. Urbex vakantiefotografie

Fotografie met een stoer tintje, Urbex fotografie. Ook wel Urban Exploring. Dit staat voor het fotograferen van leegstaande verlaten gebouwen. Dit kan je met vakantiefotografie ook doen. In het buitenland kom je sneller vervallen gebouwen en ruïnes van kastelen tegen. En anders dan voor de meeste Urbex fotografen, zijn deze plekken vaak toegankelijk voor publiek.

Speel met doorkijken en lichtinval door oude ramen of gaten in de muur. Achteraf kan je nog bepalen of de foto het beste uitkomt in kleur of zwart wit.

Waar: ruïnes
Wanneer: gedurende de dag

vakantiefotografie

6. Architectuur

Vooral in grote steden is architectuur een onderdeel van de vakantiefotografie die schitterende beelden kan opleveren. Fotografeer de gebouwen vanuit verschillende hoeken en zoek naar lijnen en vormen in de gebouwen die de compositie kunnen versterken.

Bepaal vooraf waar de zon staat ten opzichte van het gebouw of brug die je wilt fotograferen. Het licht is het best of vroeg in de ochtend, of laat in de middag.

Waar: in de buurt van opvallende architectuur
Wanneer: begin van de dag of eind van de middag

vakantiefotografie