Veilige website met SSL certificaat

JaxxTip website

SSL certificaat

SSL certificaat

Er is al veel geschreven over SSL certificaten. Ook ik doe het, omdat het in mijn ogen belangrijk is om te weten dat diverse internetbrowser, zoals bijvoorbeeld Google Chrome en Firefox waarschuwen gebruikers wanneer een website geen SSL certificaat gebruikt en dus onveilig is. Hoe is dit voor jouw website? Is die veilig genoeg?

Wat is een SSL cetificaat?

Een SSL certificaat is een bestand dat voor beveiliging van gegevens zorgt tussen de server, van bijvoorbeeld je website, en een internet browser, zoals Firefox, Chrome of Safari.

Op deze manier kunnen de gegevens niet worden gelezen door hackers die proberen data te onderscheppen. Dit is met name belangrijk voor websites waar gebruikers kunnen inloggen of een contactformulier invullen. Maar helemaal voor webshops. Naast persoonlijke gegevens zoals naam, adres, woonplaats en e-mail adres, wil je betaalgegevens zeker goed beveiligd hebben. Zodat cybercriminelen er niet mee aan de haal kunnen gaan.

Een veilige website herkennen

Een website die beschikt over een geldig SSL certificaat wordt in de adresbalk aangeduid met “https” in plaats van “http”. De extra “s” staat voor secure en geeft aan dat je een veilige website bezoekt.

Een aantal voorbeelden van de adresbalk in Chrome:

SSL certificaat - niet aanwezigSSL certificaat - niet aanwezig SSL certificaat aanwezig

Wanneer je op het slotje in de adresbalk klikt, kan je vaak gedetailleerde informatie krijgen over het SSL certificaat. Hier wordt aangegeven wie het certificaat heeft aangevraagd en wie het heeft uitgegeven en hoe lang het geldig is.

SSL certificaat gegevens

Een veilige website laat een dus een gesloten slotje zien met het woord “veilig”. Beschikt je website nog niet over een geldig SSL certificaat, dan staat er dus een andere melding en loop je het risico dat bezoekers worden afgeschrikt, en je website weg zullen klikken.

Veiligheid eerst

Mensen willen altijd weten of een website betrouwbaar en dus veilig is wanneer ze bijvoorbeeld online aankopen doen. Kunnen de bezoekers van jouw website persoonlijke gegevens ingeven? Zorg er dan zeker voor dat je een SSL certificaat hebt. Maar ook zonder dat de bezoeker gegevens achter hoeft te laten geeft het hebben van een SSL certificaat vertrouwen aan de bezoeker.

Hoger in de zoekresultaten

Als eerste maakt een SSL certificaat je website veiliger voor de bezoekers, maar daarnaast maakt het je webiste ook een beetje beter vindbaar. Google beloont veilige website met een hogere score in de zoekresultaten. Verwacht hier geen wonderen van, maar alle beetjes zijn meegenomen.

SSL certificaat aanschaffen

Wanneer je een website hebt zonder SSL certificaat kan je bij je de partij waar je de webhosting hebt geregeld vast het een en ander vinden over SSL certificaten en hoe je deze kunt instellen.

Wanneer je nog geen webhosting hebt afgenomen is het goed om de verschillende partijen te vergelijken op het gebied van SSL certificaten. Er komen steeds meer partijen die een gratis SSL certificaat aanbieden.

Verschillende soorten SSL certificaten

Er bestaan verschillende soorten SSL certificaten. De beveiliging van deze certificaten werkt gelijkt, maar de toepassing en de weergave kan verschillen. Hieronder de meest voorkomende vormen.

Single Domein validatie
Dit is het meest gebruikte certificaat. Het kan ingezet worden voor één domein. In de adresbalk in de browser wordt een groen slotje met https getoond.

Domein validatie wildcard
Bij een wildcard zijn alle subdomeinen van je domeinnaam automatisch beveiligd met de SSL verbinding. Ook bij dit certificaat wordt een groen slotje en https getoond.

Uitgebreide validatie
Zoals eerder gemeld, de beveiliging van dit certificaat werkt op dezelfde manier als Domein validatie. Alleen wordt de bedrijfsnaam in de adresbalk toegevoegd met het groene slotje en https. Om dit certificaat te kunnen gebruiken, voert de certificaat autoriteit een handmatige check uit van de bedrijfsgegevens. Het tonen van de bedrijfsnaam bij het SSL certificaat kan de bezoeker van je website extra vertrouwen geven.

SSL certificaat
Kan ik je helpen bij het installeren van een SSL certificaat? Of heb heb je andere vraag of opmerking? Neem dan contact met me op.

Lees ook de andere tips