Voordat je een profielfoto laat maken

JaxxTip fotografie

Wat kan jij doen voor een goede profielfoto?

Je hebt besloten om een professionele portretfoto te laten maken. Super goed! Voordat de foto gemaakt wordt, heb ik 9 tips die bij kunnen dragen aan het succes van je foto.

1. Kleding

Bij een profielfoto gaat het over jou en niet over de kleding. Kies daarom iets uit wat de aandacht niet af zal leiden van je gezicht. Denk daarbij aan drukke motieven of schreeuwerige kleuren. Wees bescheiden met accessoires en let op het decolleté.

Niet alle kleding komt even goed over op een foto. Hieronder een aantal punten die ik in principe afraad:

  • geen drukke motieven of strepen, dit leidt erg af
  • geen hoge kraag, hierdoor kan je nek erg kort overkomen
  • iemand die bleek is, kan beter geen witte kleding dragen, hierdoor word je nog bleker
  • bleke mensen worden ook met zwarte kleding nog bleker en op zwart zie je ieder stofje
  • liever geen grote oorbellen of andere sieraden, deze kunnen de aandacht afleiden
  • geen laag decolleté of lage hals, afhankelijk van de uitsnede kan dit erg bloot overkomen
  • vermijd schoudervulling, dit komt onnatuurlijk over op de foto
  • draag geen uitgesproken winterse of zomerkleding, hou het seizonsneutraal

Uiteraard is er op ieder punt wel een uitzondering. Denk daarom vooraf na over wat je wilt uitstralen op de foto en of je kleding daar toe bijdraagt.

2. Uitstraling

Voordat je de portretfoto laat maken moet je duidelijk hebben hoe je de foto gaat gebruiken. Is dit je privé social media, of ga je deze zakelijk inzetten op bijvoorbeeld LinkedIn, een website, e-mail handtekening en zo meer. Voordat je de foto laat maken is het belangrijk om te weten wat je wilt uitstralen. Wil je heel sociaal overkomen, super zakelijk, of misschien ergens daartussen?

portretfoto uitstraling

3. Lichaamshouding

Je gezicht is het meest belangrijk in een portretfoto. Toch draagt je lichaamshouding enorm mee aan het slagen van de foto. Een rechte rug, schouders naar achten en borst vooruit zorgen ervoor dat je zelfvertrouwen uitstraalt.

portretfoto, lichaamshouding

4. Compositie

Wanneer je de profielfoto zakelijk gaat in zetten op de diverse kanalen als LinkedIn, e-mail of een CV, wordt de foto niet zo groot ingezet. Het is daarom belangrijk om ze veel mogelijk in te zoomen op het gezicht.

5. Lach met je ogen

Wanneer je met je ogen lacht kom je vriendelijk en open over. Dit kan je bereiken door met je mond te lachen. Natuurlijk niet perse met je mond wagenwijd open van het lachen. Een glimlach is al voldoende om je ogen te laten spreken.

portretfoto, lach met je ogen

6. Kapsel

Je haar is minstens zo belangrijk als je kleding. Veel mensen zijn geneigd om net voor een fotoshoot naar de kapper te gaan. Wanneer je een kort kapsel hebt, kan je beter minimaal 1 week voor de shoot je haar laten knippen. In die week is je kapsel weer gesetteld en heb je een natuurlijke uitstraling.
Wanneer je lang haar hebt, draag het dan zoals je altijd doet. Dit zorgt voor je herkenbaarheid. Draag je je haar los, stop dan het haar aan een kant achter het oor of schouder. Hierdoor krijg je een meer open uitstraling.
Draag je je haar vaak in een paardenstart of strak naar achter? Dan is het aan te raden zo ook de foto te laten maken. Het is dan wel belangrijk dat de knot op paardenstaart op de foto te zien is, zodat je een minder strenge uitstraling krijgt.

portretfoto, kapsel

7. Make-up

Wanneer je make-up gebruikt, raad ik je aan om voorzichtig te zijn met zware make-up. De camera zal alle make-up die je draagt accentueren en mascara of eyeliner kan daardoor dikker overkomen. Vermijd make-up met glitters. Deze kunnen het licht van de lampen reflecteren wat niet ten goede komt op de foto.

8. Bril

Wanneer je altijd een bril draagt, is het logisch dat je deze ook op hebt tijdens de fotoshoot. Een bril hoort immers bij jouw herkenbaarheid. Zorg ervoor dat de glazen schoon zijn. Vlekjes zullen zichtbaar zijn op de foto. Ook zullen de meeste brillen het flitslicht reflecteren. Hierdoor kan het iets langer duren om het licht goed in te stellen, of is er een nabewerking nodig om de reflectie uit de foto te verwijderen.

portretfoto bril

9. Zongebruinde huid

Een kleurtje is natuurlijk altijd mooi wanneer je op de foto gaat. Maar let op dat je de dagen voor de fotoshoot niet te lang in de zon of onder de zonnebank ligt. Een bruine huid is mooi, maar een roodverbrande…


Samen sparren hoe je het beste gefotografeerd kan worden? Of heb heb je andere vraag of opmerking? Neem dan contact met me op.

Lees ook de andere tips