Een afspraak of offerte?

Case: succesvolle vernieuwing van een website

De bestaande website voor Fit in West voldeed niet meer aan de eisen. Aan de website was gaandeweg steeds meer informatie toegevoegd waardoor de structuur en navigatie niet meer optimaal waren. Ook was het doel van de website inmiddels veranderd. De hoogste tijd dus voor een grondige vernieuwing van de website. It’s Jaxx kreeg vervolgens de vraag om het ontwerp te maken en het schrijven van de teksten en het bouwen van de vernieuwde site te begeleiden.

Uitdaging

Fit in West is een leefstijlnetwerk dat sinds 2013 actief in stadsdeel West van de gemeente Amsterdam. Het heeft als doel om sport- en beweegaanbieders, zorg- en welzijnsorganisaties, buurtteams en wijknetwerken in Amsterdam West met elkaar te verbinden. 

De website van Fit in West wijst ouderen die in beweging willen komen de weg naar de verschillende mogelijkheden in hun wijk. Daarnaast bevat de site veel praktische informatie voor zorg- en welzijnsmedewerkers die zij met hun cliënten kunnen delen.

Die verschillende doelen maakten het een uitdaging om een goede structuur en webdesign te maken.

Aanpak vernieuwing website

Samen met de opdrachtgever en met Linda Krijns van Sstroop Contentmarketing, bepaalden we als eerste wat het primaire doel van de site moest zijn. Vervolgens bespraken we wat de beste routing door de vernieuwde website moest zijn. Daarbij keken we goed naar de wensen van de doelgroep en de aanbieders. Zo konden we bepalen:

  • Welke inhoud en pagina’s er moesten komen
  • Wat de optimale indeling van iedere pagina was
  • Hoe we die content gebruikersvriendelijk en toegankelijk konden maken

Nadat Linda de eerste conceptteksten opleverde, kon ik starten met het ontwerp van de website. Ik doe dat in Adobe XD, omdat daarin een webdesign interactief gemaakt kan worden. Zo weet je als opdrachtgever al in de ontwerpfase wat het voorstel precies inhoudt en kun je dat beter beoordelen.

Rekening houdend met de oudere doelgroep heb ik als eerste de lettertypes uitgekozen. Vervolgens bepaalde ik de lettergrootte van de verschillende koppen en bodytekst zodat deze goed leesbaar zijn op alle soorten apparaten. Die vulde ik aan met visuele elementen. Daarbij kon ik gebruik maken van illustraties in bestaande flyers. 

Zo creëren we eenheid tussen de verschillende communicatiemiddelen en hoefde de opdrachtgever geen extra kosten te maken voor de afbeeldingen. Na akkoord op het ontwerp door de klant, heeft Welmoed Davidson van Welmoed Webdesign de site gebouwd.

Resultaat vernieuwde website

Het resultaat is een herkenbare site die helemaal van deze tijd en in de stijl van Fit in West is. Maar belangrijker is dat de doelgroep de aangeboden informatie nu heel gemakkelijk kan vinden en zich kan aanmelden voor het best passende leefstijlprogramma.

Is jouw website aan vernieuwing toe?

Overweeg je om je website te vernieuwen, volg dan de volgende stappen:

  1. Inventariseer waar je website nu tekortschiet en maak een lijst met verbeterpunten
  2. Formuleer het primaire doel van je website en eventuele secundaire doelen
  3. Doe inspiratie op door vergelijkbare websites te bekijken zodat je weet wat je wel en wat je niet aanspreekt
  4. Zet op een rij wat je doelgroep nodig heeft en wat er op je site moet staan om je doelen te behalen
  5. Zet deze informatie in een pakket van wensen en eisen
  6. Kies een webdesigner en/of webbouwer die dit pakket niet alleen met je doorneemt, maar die ook doorvraagt en met aanvullende suggesties komt
  7. Leg de coördinatie liefst in een hand, want een vernieuwde website vraagt om afstemming tussen design, content en techniek
webdesign Fitinwest.nl door it's Jaxx