Een afspraak of offerte?

Gebruiksaanwijzing voor de waterdruppelaar van Ridem

Rick verkoopt producten via Bol.com. Hoe vollediger de informatie bij zo’n product, hoe groter de kans dat het goed gewaardeerd wordt en daarmee goed verkoopt.

De vraag aan it’s Jaxx was dan ook om een korte, visuele gebruiksaanwijzing te ontwerpen voor een waterdruppelaar. Dit is een soort waterreservaat waarmee je de planten water kan geven wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent.

Uitdaging

Een gebruiksaanwijzing moet overzichtelijk zijn. Iedereen moet deze goed begrijpen. Omdat de doelgroep breed is, moet je ervoor zorgen dan mensen van meerdere niveaus de gebruiksaanwijzing kunnen gebruiken. Korte teksten en illustraties maakt dat mogelijk. Een gebruiksaanwijzing is eigenlijk een infographic. Door middel van tekst en beeld de boodschap vertellen.

Aanpak

Voor een goede indruk heb ik een aantal gebruiksaanwijzingen die op Bol.com worden gebruikt bekeken. Er zijn heel veel soorten te vinden. 

Alleen het logo van Ridem staat vast, verder zijn er geen huisstijlregels vastgesteld. Daarom ben ik als grafisch vormgever vrij in de keuze voor lettertype, vormen en kleurgebruik.

Omdat dit product niet heel moeilijk is heb ik vooral gezocht naar een goede uitstraling. Welk lettertype is goed leesbaar, welke kleuren passen goed en vallen op en wat is een goede illustratiestijl?

Resultaat

Een overzichtelijke instructie voor het gebruik van de waterdruppelaar is het eindresultaat. Vooral door de persoonlijke teksten en het gebruik van emoticons en illustraties is het een aantrekkelijke gebruiksaanwijzing geworden. 

gebruiksaanwijzing waterdruppelaar