Je eigen logo

JaxxTip ontwerp

Je eigen logo

Een knaller van een logo

Een goed logo voldoet aan een aantal punten. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten. Maar wanneer deze aan onderstaande vijf principes voldoet en je vind het zelf ook prachtig dan moet het wel een super beeldmerk zijn!

1. Hou je eigen logo simpel

Een eenvoudig logo wordt sneller herkend. En, een eenvoudig ontwerp kan op ieder formaat gebruikt worden. Zelfs op een pen met een oppervlak van een paar millimeter. Een goed beeldmerk kan flexibel ingezet worden in diverse formaten en op diverse media.

2. Ontwerp-trends

Er zijn altijd ontwerp-trends, zo ook bij logo-ontwerp. Bedenk goed of je mee wilt gaan in de trend van het moment, of dat je kiest voor een tijdloos ontwerp. Ontwerp-trends waaien na een paar jaar weer over en dan kan je logo er ouderwets uitzien. Dan kost het tijd en geld om het aan te passen. Daarnaast moeten je klanten en prospects weer wennen aan je nieuwe uitvoering…

Je eigen logo, Coca Cola

3. Opvallen met je eigen logo

Een goed logo valt op en is onderscheidend. Probeer iets anders te doen dan de bedrijven in jouw branche al doen. Zo zie je, bijvoorbeeld vaak het zelfde huisje bij bedrijven uit de bouw. Ook het gebruik van stevige lettertypes wordt hier vaak gebruikt.

4. Gepast

Een bedrijf met een vrolijke naam, zoals de Lachende Clown, heeft vast een lachende clown in het beeldmerk. Maar hoe komt zo’n beeldmerk met de clown over bij bijvoorbeeld correspondentie over een achterstallige betaling? Wordt de brief gelijk serieus genomen?
Je logo moet altijd passen bij je bedrijf. Ik ben ervan overtuigd, dat een zakelijk ontworpen beeldmerk met een clown het goed zal doen bij zowel de kinderen die het bedrijf bezoeken, als bij de volwassenen die de rekening betalen.

5. Formaat

Gebruik je beeldmerk niet te klein. Soms zijn we zo bescheiden dat het bijna niet zichtbaar is. Maar, gebruik het ook weer niet te groot. Te groot kan schreeuwerig overkomen en daardoor afstoten. Waardoor je boodschap niet aan zal komen.

Je eigen logo, AH

Mijn favoriet

Persoonlijk is mijn favoriet, het logo van Nike. Het voldoet aan alle eisen die, naar mijn mening, nodig zijn voor een goed ontwerp. Het is eenvoudig, tijdloos, het is opvallend, zakelijk en kan werkelijk op ieder gewenst formaat en media gebruikt worden. Een wens van iedere ontwerper om zo’n logo te creëren.

Je eigen logo, Nike

Benieuwd naar mijn ontwerpen? Neem een kijkje op de logo-en-huisstijl-ontwerp pagina of bekijk mijn portfolio


Samen sparren over een goed ontwerp voor jou? Of heb heb je andere vragen of opmerkingen? Neem dan contact met me op.

Lees ook de andere tips