Foto | Koepelgevangenis Haarlem

JaxxEigen werk

Fotoimpressie rondleiding Koepelgevangenis Haarlem

De Koepelgevangenis Haarlem

“Hoe zou het er van binnenuit zien?” Dat heb ik mij altijd afgevraagd. En nu kan het. Een rondleiding maken in de Koepelgevangenis Haarlem. Niet zo lang geleden heb ik dit gedaan. Al enige tijd is het geen gevangenis meer. En na de opvang van vluchtelingen is deze nu opengesteld voor publiek. Tegen een kleine vergoeding worden rondleidingen georganiseerd door de Vest en de Koepel. Dit imposante gebouw, die je altijd ziet als je Haarlem over de Amsterdamsevaart binnen komt rijden, maakte op mij altijd al veel indruk. Natuurlijk wilde ik het wel eens aan de binnenkant bekijken!

Onze gids Marc vertelt vol passie over tijd als bewaker in deze gevangenis en over het leven van de gevangenen. De sfeer van opgesloten zijn kon ik nog overal voelen. De beelden van een lege gevangenis met overal open celdeuren strookte niet met dit gevoel. Dat maakte de rondleiding voor mij nog indrukwekkender.

Tijdens de rondleiding heb ik een foto’s gemaakt. De tegenstrijdigheid van het opgesloten zitten terwijl alle deuren open staan, komen in deze foto’s omhoog.

Simone van Om vrolijk van te worden heeft van de rondleiding een podcast gemaakt:

Klik op een foto om de vergroting te bekijken.